lesidee drama

Korte tussendoortjes. Tip! Bestand

Stiltespel, Dierenorkest, Op muizenvoetjes, De koning zegt.., Fotospel, Wie wat waar?, Prentenestafette, Ritmische bouwstenen en meer!
Deze link werkt niet? Klik hier
Jip en Janneke.

De verhalen van Jip en Janneke uitspelen/ personages leren kennen en het inleven in de personen van Jip en Janneke!
Deze link werkt niet? Klik hier
Pippi Langkous.

De kinderen proberen zich te verplaatsen in de personage van Pippi Langkous, de kinderen spelen verhalen na over Pippi Langkous, de kinderen meten / wegen en vergelijken (Pippi is erg sterk), de kinderen worden geactiveerd om na te denken over oplossingen, fictie en werkelijkheid, de kinderen komen tot conclusie dat samenwerken inhoudt, dat een opdracht gemakkelijker kan worden uitgevoerd.
Deze link werkt niet? Klik hier
Theater in de klas. Tip!

In al onze kleutergroepen hebben we een heus theater gebouwd van een party-tent. In de tent hebben we van pallets een podium gemaakt; vier pallets op de grond en daar nog eens vier pallets bovenop. Het geheel is bekleed met een stuk vloerbedekking dat een ouder nog had liggen. In de tent zijn allemaal lichtslangen opgehangen. We hebben een microfoon, verkleedkleren op een kledingrek en we hebben een schminkhoek. De kinderen hebben het ontzettend druk! Ook zetten we de stoelen in een theateropstelling voor het podium. De stoelen hebben allemaal een nummer. Als je s morgens op school komt dan pak je een nummer uit een bak en je zoekt de juiste stoel op. Vanuit het theater wordt de presentielijst opgelezen, verhalen verteld, boeken voorgelezen enz.
Deze link werkt niet? Klik hier
Zelf poppenkast spelen. Tip!

In 8 filmpjes legt opa uit hoe je zelf poppenkast kunt spelen!
Deze link werkt niet? Klik hier
Het oerwoud.

Ik zag ooit bij Sesamstraat een filmpje van Ernie, die in het oerwoud was. Voor de kinderen ging hij precies laten zien wat daar allemaal te zien was, en hij nodigde de kinderen ook uit om de bewegingen mee te doen. Dat kun je ook doen in een dramalesje in de speelzaal. Je kunt dan zeggen: zullen we samen eens doen alsof we naar het oerwoud gaan? En dan kun je doen alsof de speelzaal het oerwoud is...
Deze link werkt niet? Klik hier
Dribbel. Bestand

Toneelstukje Dribbel: Bakje met eten staat klaar. De kinderen zitten met een knuffel of een plaatje van het dier achter een meubel of onder een kleed. De juf leest voor. 1 kind heeft een hond Drieka die telkens zegt: Dribbel, Dribbel ben je daar. De verschillende kinderen met de knuffels zeggen alleen: Nee en laten het dier zien. De leerkracht leest het rijmpje verder voor.
Deze link werkt niet? Klik hier
Lesidee.nl

Een dramales waar je met de kinderen gaat vliegen naar andere landen, Hoe warm ik de klas op, Een dramales over heksen, Een luister- en voortbewegingspel, Een les over vooruitdenken, Een lessencyclus over elfen en monsters!
Deze link werkt niet? Klik hier
Rollenspelen. Tip!

Rollenspelen met de onderbouw, Maak me niet boos!, Sint en Pieten tableau, Spiegelen, Blijbeer en Huilbeer, Naar de tandarts, De kinderboerderij, poppenspel, De hand in de hoofdrol, Winter vertelpantomime, Herfst, Lente, Zomer, Ga je mee, kleine beer?, Kikker is verliefd, Kikker en het vogeltje, Verdrietig, bang, boos, blij en meer!
Deze link werkt niet? Klik hier