_ gr7/8 L T spreken

Het onmogelijke kan! Tip! Bestand
Bij dit afmaakverhaal kunnen de kinderen hun fantasie volledig benutten. Het verhaal gaat namelijk over een ik-persoon (de kinderen zelf), die in een winkel komt waar "niets onmogelijk is". De ik-persoon mag wensen wat hij wil, en wat hij wenst, dat mogen de kinderen zelf bedenken. Willen de kinderen een avontuur met indianen beleven? Dat kan! Willen de kinderen rijk en beroemd worden? Ze kunnen er naar hartelust over fantaseren! Voorafgaand aan deze opdracht is het goed om een gesprekje over wensen te houden!
Deze link werkt niet? Klik hier
Nieuwsbespreking. Tip! Bestand
Bij een nieuwsbespreking ga je op zoek naar een artikel uit de krant of van het internet. Je zoekt bijvoorbeeld een artikel over duiken zoals hieronder!
Deze link werkt niet? Klik hier
Turks volksverhaal. Tip! Bestand
De leerlingen weten dat volksverhalen worden doorverteld en dat ze hierdoor van inhoud veranderen.De leerlingen kunnen een kort verhaal navertellen. Zij maken kennis met een Turks volksverhaal.
Deze link werkt niet? Klik hier
Vertelbeurtkaarten. Tip! Bestand
Heel handige kaarten voor bij de spreek en luister lessen!
Deze link werkt niet? Klik hier
Interviewen. Tip!
Interviewen, vaardigheidskaarten met tips om een goed interview af te nemen per telefoon, in of buiten school!
Deze link werkt niet? Klik hier
Multicultureel vertellen. Tip! Bestand
Vroeger, toen de mensen nog niet konden lezen en schrijven, vertelden ze elkaar veel verhalen. Op straat, in het cafe, maar vooral ook savonds als ze gezellig bij elkaar zaten rondom het haardvuur. Maar met de komst van het leesboek, de radio en vooral de televisie, is het verhalen vertellen een beetje verloren gegaan. Toch zijn er veel landen waar het vertellen van verhalen nog wel veel gebeurt. Dat is ook te begrijpen, want bij verhalen kun je heerlijk wegdromen in een andere wereld en iets leren over andere mensen, landen en culturen!
Deze link werkt niet? Klik hier